Отговорът на Иран на убийството на ген. Сюлемйни ще бъде военен

...
Отговорът на Иран на убийството на ген. Сюлемйни ще бъде военен
Коментари Харесай

Иран обеща военен отговор на убийството на ген. Касем Сюлеймани

Отговорът на Иран на убийството на ген. Сюлемйни ще бъде боен и ориентиран против обекти на армията на Съединени американски щати, съобщи в извънредно изявление за Си Ен Ен Хасан Дехган, който е консултант по военните въпроси на иранския висш водач Али Хаменей. „ Отговорът ни сигурно ще бъде боен и против военни бази “, безапелационен бе той.

Хасан Дехган е някогашен министър на защитата на Иран и в момента е основният консултант по военните въпроси на аятолах Хаменей, с когото са извънредно близки. „ Нека ясно да кажа: Ръководството на страната ни официално разгласи, че в никакъв случай не сме искали война и няма да желаяме. Америка стартира войната и ще би трябвало да приеме реакции, отговарящи на дейностите й “, добави той. Според висшия военен съветник „ единственото нещо, което може да постави завършек на войната е американците да одобряват удар, който е идентичен с този, който те нанесоха. И по-късно не би трябвало да търсят нов “.

Президентът на Иран Хасан Рохани съобщи през вчерашния ден, че Съединени американски щати са направили „ сериозна неточност “ с убийството на ген. Касем Сюлеймани. Държавният глава на Съединени американски щати Доналд Тръмп пък в Туитър заплаши Иран с 52 военни удара против съответни цели, в случай че Ислямската република реши да отмъщава за гибелта на военачалник Касем Сюлеймани. Ръководителят на елитните елементи " Ал Кудс " беше погубен от американски дрон в петък.

" Ако Иран нападне американец или американска благосъстоятелност, ние сме се прицелили в 52 ирански обекта, някои на доста високо равнище, значими за Иран и за иранската просвета, които ще ударим доста бързо и доста твърдо ", предупрежи Тръмп и добави, че цифрата на обектите символизира 52-мата заложници в американското посолство в Техеран през 1979 година.

Съединени американски щати няма да се осмелят да нанесат удари по 52 обекта в Иран, за които приказва американският президент Доналд Тръмп, съобщи командващият въоръжените сили на Иран Абдулрахим Мусави, предава РИА Новости, представена от " Фокус ". „ В хода на вероятен спор в бъдеще, за който се колебая да имат храброст, ще стане ясно на какво място ще се отнасят цифрите 5 и 2 “, предава иранската медия ИРИБ.

Високопоставен посланик на Иран съобщи още, че всяко решение да се атакуван културни обекти на страната би трябвало да бъде „ военно закононарушение “, часове откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплаши с сходни дейности в профила си в обществената мрежа „ Туитър “, съобщи още " Франс Прес ", представена от " Фокус ".  „ Набелязването на културни обекти е военно закононарушение “, заяви иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф в отговор на известието на Тръмп. 

Върховният представител на Европейски Съюз за политиката за сигурност и външните работи Жозеп Борел е поканил външния министър на Иран Мохамад Джавад Зариф в Брюксел, с цел да обсъдят " деескалацията на обстановката в Ирак ", заяви ТАСС, представена от " Фокус ". Според информацията Борел е изразил   " дълбока угриженост по отношение на убийството на военачалник Касем Сюлеймани “. 

Паралелно със заканите на Тръмп американската военна коалиция в Ирак удостовери за две ракетни набези късно през вчерашния ден. Едната цел е била базата " Балад ", където има американски бойци. Никой военнослужещ не е бил ранен, само че е допустимо да се потърпевши иракски цивилни. По-рано интернационалните медии оповестиха и за паднали в така наречен Зелена зона в Багдад, където се обитават посолствата на разнообразни страни, в това число това на Съединени американски щати. 

Съединените щати са почнали прекачване в Кувейт на повече от 4 000 бойци. Говорител на Пентагона заяви, че 700 военнослужещи към този момент са отпътували тази седмица за Кувейт. 

Същевременно стана ясно, че тялото на ген. Сюлеймани към този момент е върнато в Иран. Местни медии оповестяват, че тленните остатъци на Сюлеймани са превозени със аероплан до югозападния ирански град Ахваз. Публикуван е видеоклип със свалянето на обгърнатия в иранското знаме ковчег на Сюлеймани под звуците на боен оркестър. Репортаж, излъчен онлайн от държавната телевизия на Иран, сподели по какъв начин хиляди опечалени иранци преминават през Ахваз, облечени в черно. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР